Miltä vuosi 2021 näyttää asuntomarkkinoilla?

kiinteistönvälittäjä espoo

Keväällä 2020 Koronan tuoma epävarmuus taloudessa säikäytti hetkellisesti niin myyjät kuin ostajatkin. Epävarmuus ja pelko katosivat kuitenkin nopeasti markkinoilta ja syksyyn mennessä kauppamäärät oltiinkin jo kiritty kiinni vuoteen 2019 verrattaessa. Lisäksi edellisen vuoden tilauskannat ylläpitivät rakentamisen aktiviteettia.

Rakentaminen

Rakennusteollisuus RT mukaan rakentamiselta odotetaan selvää laskua tälle vuodelle. Heikot suhdannenäkymät, kiristyvä rahoitus ja laskevat lupakehitykset ennakoivat kaikki tuotannon supistumisen nopeutuvan tänä vuonna. Tarkasteltuamme tarkemmin nykyistä tilannetta, on nostettava esiin alueelliset erot. PK-seudulla aloitukset ovat nousseet jo huippuvuosien tasolle (2018). Tarve omalle asunnolle ei ole juurikaan muuttunut ja kaupungistuminen jatkuu hyvin vahvana. RT: n kyselyn mukaan myymättömien asuntojen määrä on pysynyt alhaalla. Alhainen korko ja asunnoista saatava hyvä tuotto ovat pitäneet myös sijoittajat markkinoilla.

Meidän arviomme markkinoiden kehityksestä pysyy positiivisena osittain siksi, koska toimintamme kohdistuu pääkaupunkiseudulle. Olemme havainneet, että markkinoilla on tällä hetkellä vähemmän asuntoja myynnissä. Pienet asunnot liikkuvat nopeasti ja markkinointiajat mitataan monesti päivissä viikkojen tai kuukausien sijaan. Samaan aikaan myös isommat asunnot ovat alkaneet kiinnostamaan enemmän ja koronan myötä yleistyneet etätyöt ja tilan puute ovat ajaneet monet etsimään isompaa asuntoa. Joku voisi kuvailla tämän hetkistä hittituotetta ”pientaloksi omalla pihalla”.  Kysyntä ja tarjonta eivät siis tällä hetkellä kohtaa, mutta kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta ja tilanteet voivat muuttua markkinoilla nopeastikin. 

Rakentamisesta puheenollen LOCAL LKV on muuten mukana mielenkiintoisessa uudiskohde kokonaisuudessa Espoossa, kun laadukas kotimainen rakennuttaja Elämys Asunnot rakennuttaa hyvien kulkuyhteyksien varrelle Espoon Keskukseen 27 uniikkia rivitalokotia. Vastaamme niiden myynnistä ja markkinoinnista.

Ennakkomarkkinointi on nyt käynnissä ja varauksia onkin satanut mukavasti. Rakentaminen alkaa arviolta toukokuussa ja arvioitu valmistuminen on joulukuussa 2022. Asuntoja on myös vielä vapaana, joten jos tyylikäs rivitalokoti kiinnostaa, niin käy kurkkaamassa vaihtoehdot vaikka täältä: https://eakodit.fi/myytavat/, tarjolla on 1-3 h asuntoja.

Asuntojen hinnat

Helsingin sisällä halvimman ja kalleimman alueen keskineliöhinnan välinen ero kasvaa. Joidenkin tilastojen mukaan eroa on jo melkein 5000€ per neliö. Esimerkkinä reilussa viidessä vuodessa yksiöiden hinnat ovat nousseet Helsingissä noin 27% ja kaikkien huonekokojen keskiarvo pyörii 20-30% välillä. 

Meidän näkemyksemme on, että Helsingissä piilee edelleen alueita, joihin kannattaa ehdottomasti kääntää katseensa, mikäli pitää kantakaupunkia itselleen liian kalliina vaihtoehtona. Hintakehitys ei ole näillä alueilla ollut yhtä voimakasta verrattuna esimerkiksi Lauttasaareen, Kallioon tai vaikkapa Töölöön, mutta kasvupotentiaalia niissä riittää ja hintakehitys on ollut oikeaan suuntaan.

Näistä alueista voisimme nostaa esiin muun muassa Maunulan, Oulunkylän, Viikin ja Pajamäen. Itä-Helsingin alueelta suosiossa ovat Herttoniemi, Puotila, Roihuvuori, Myllypuro ja lännestä kannattaa tarkasti seurata Kannelmäkeä ja Konalaa.

Uskomme siis, että vuodesta tulee jälleen vilkas ja pääkaupunkiseudun hintakehitys jatkuu edellisvuosien tapaan vahvasti positiivisena.

”Älä mene sinne, missä kiekko on, vaan sinne, minne se menee seuraavaksi” -Wayne Gretzky.