LKV KOE – Miten päästä uudistuneesta LKV-kokeesta läpi? – LOCAL LKV

www.locallkv.fi

Sinä, joka avasit tämän postauksen pienessä stressissä ja ahdistuksessa tulevasta LKV-kokeestasi, ota kolme pitkää sisään-ulos hengitystä. Kun pääset tämän kirjoituksen loppuun, olet huomattavasti tietoisempi ja rohkaistuneempi tulevasta koitoksestasi. Local LKV:n uusin osakas kertoo miten kokeesta selvitään.

Minä läpäisin 3.12.2022 järjestetyn kokeen ensimmäisellä yrityksellä. Tämä vaati itsekuria, uhrauksia ja suunnitelman. Käydään läpi miten sinä onnistut.

LKV-pätevyydellä varustettu kiinteistönvälittäjä. Siinä on titteli joka herättää luottamusta. Kiinteistönvälitysalalla on kaikenlaisia pelaajia ja joukkueita. Pätevyydellä ja ammattiosaamisella erottuu tästä kirjavasta massasta, joten efortti tähän pätevyyteen kannattaa nähdä.

Katsotaan ensin kokeen teknistä puolta.

Hinta: 255€

Koeaika: 5 tuntia (LKV)

Kokeeseen saa ottaa mukaan Kiinteistölainsäädäntö -lakikirjan ja tulosteita esim. Finlexistä.

Kokeessa oli yhteensä 60 pistettä jaossa ja jokaisesta osasta sai 10 pistettä. Tehtävät on laitettu suht. sekaisin eli ne eivät ole järjestyksessä esim. kiinteistöt, osake-huoneistot, tontit ym.

Uudistunut LKV-koe ei ole helpottunut. Uudistus koskee kokeen muotoa, joka tehdään nykyään tietokoneella ja on täysin monivalintaa (pl matikka). Kokeesta ei saanut miinuspisteitä.

www.locallkv.fi

Monivalintakysymykset ovat tätä luokkaa. Oikea vastaus on Olli ja Sanna. Miksi? Vastaus löytyy kiinteistöverolain 2 ja 7 luvusta. Tätä LKV-koe pohjimmiltaan on.

Lue ja ymmärrä kysymys – Pohdi mistä laista löydät vastauksen – Etsi lakipykälä – Lukitse vastaus

Miten valmistautua LKV-kokeeseen?

Kokeeseen valmistautuminen tulee ja pitää aloittaa hyvissä ajoin. Itse aloitin noin 5 kuukautta aiemmin. Homma kannattaa käynnistää hankkimalla oikeat kirjat ja materiaali. Näistä tärkeimmät ovat seuraavat:

– Kiinteistönvälittäjän käsikirja (uusin painos) – Uutena noin 175-200€

– Kiinteistölainsäädäntö (uusin painos) – Uutena noin 100-130€

– Hyvän välitystavan ohje (https://kvkl.fi/wp-content/uploads/2020/10/HVTohje_09_10_2020.pdf)

Kirjoja löytyy paljon, mutta yllä mainitut ovat melkein ehdottomat, kun valmistaudut kokeeseen.

1. Tee suunnitelma ajanjaksolle, jolloin luet. Tämä suunnitelma on hyvin henkilöstä riippuvainen. Minä pyrin lukemaan noin 5 päivää viikossa jaksottaen luku hetket noin 3-4 tuntiin.

2. Aloita lukemalla Hyvä Välitystapa läpi ja googlaile samalla lyhenteitä. Tässä kohtaa ei haittaa, vaikka et tiedä mitä tietyt asiat tarkoittavat. Tärkeintä on, että luet ohjeen läpi ja pohdit lukemaasi.

3. Seuraavaksi aloita lukemaan kiinteistönvälittäjän käsikirjaa ja tee suunnitelma tähän luku-urakkaan. Kirja on noin 750 sivua paksu ja vaatii ajatusta, kun luet. Kirja on kirjoitettu ystävälliseen muotoon, jotta ymmärrät varmasti aihe-alueet ja niiden tarkoituksen kiinteistönvälitykseen. Samalla, kun luet kirjaa, laputa lakikirjaa! Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun luet jonkin kappaleen niin etsi samalla lakikirjasta tämä kohta ja laita siihen merkintä. Esim. Asunto-osakeyhtiölaki, välityslaki tai maakaari.

4. Lue uudestaan Hyvä Välitystapa ja nauhoita se vaikka puhelimeen, jotta voit kuunella sitä missä kuljetkin.

5. Tee KAIKKI kauppakamarin sivuilla olevat kokeet. Kyllä, kaikki 2010-2020 väliseltä ajalta. Tee koe ja katso vasta sitten vastaukset, jotka löytyvät myös sivulta. Yhteen kokeeseen menee aikaa 3-5 tuntia, joten en suosittele tekemään yhtä koettä päivässä enempää. (https://kauppakamari.fi/palvelut/tutkinnotjakokeet/lkv/aiemmat-kokeet/)

6. Lue uudestaan Hyvä Välitystapa.

7. Lue uudestaan Hyvä Välitystapa.

Hyvää Välitystapaa ei saa ottaa kokeeseen mukaan ja siitä tulee varmasti kysymyksiä, joten sen osaaminen on elintärkeää.

Kuten ylempänä todettiin, kokeeseen valmistautumiseen kannattaa varata hyvin aikaa. Totesin myös, että uhrauksia tulee tehdä. Kokeeseen lukemisen ajanjakso on hyvin lyhyt aika elämästäsi, joten tee se uhraus. Jätä ylimääräiset kissanristiäiset ja humpuuttelut. Voit käydä niissä sitten LKV-pätevyys taskussasi.

Koetilaisuus

Mikäli pystyt, käy katsomassa koepaikka etukäteen. Tämä helpottaa aamua koepäivänä.

Koe järjestetään isossa tilassa, jossa jokaisella on oma pöytä, mihin mahtuu tietokone, laputettu lakikirja ja eväät. Kokeessa on valvojia, joilta voi kysyä tarvittaessa apua.

Aloita koe katsomalla läpi tehtävät ilman, että vastaat niihin. Vedä taas kolme pitkää sisään-ulos henkäystä ja aloita tehtävästä, jonka koit osaavasi parhaiten.

Matikka osio on lyhyt. Siinä kysytään mitä todennäköisemmin muutamaa erilaista kysymystä esim. Välityspalkkion määrä euroina, luovutusvoiton määrä, maksettavan luovutusvoittoveron määrä.

Kokeeseen mukaan:

Laputettu lakikirja

Laskin

Eväitä

VETTÄ

Levännyt ja määrätietoinen mindset.

Tässä lyhykäisyydessään mietteeni ja tietoni kokeesta.

Ole yhteydessä, mikäli haluat arvion asunnostasi tai keskustella alaan liittyvistä kysymyksistä. LKV-koe kandidaatit saa myös soitella tai pistää viestiä, niin autan parhaani mukaan!

Aurinkoisin terveisin

Verneri Seppänen, LKV | Osakas

verneri.seppanen@locallkv.fi

0407153553

www.locallkv.fi

Nähdään kotona!