Koronan vaikutus asuntojen hintoihin

välityspalkkio tarjous välityspalkkio halvalla

Tällä hetkellä moni meistä tuijottaa tyhjyyteen pohtien, mitä oman asunnon hinnalle tulee näinä aikoina tapahtumaan. Toinen taas peuhaa kieli pitkällä malttamattomasti odottaen, missä kohtaa asuntojen hinnat romahtavat, jolloin pääsisi niin sanotulle alelaarille ostamaan unelmiensa asunnon ja vieläpä puoleen hintaan!

Olohuoneessa kaikuu Ylen uutislähetys ja taas käydään läpi, kuinka moni on saanut tartunnan tai miten pahasti meitä vedätettiin, kun se kuuluisa suojavarustelasti Kiinasta saapui. Onhan tilanne kieltämättä vaikea, mutta kenen taskusta löytyy se kuuluisa viisasten kivi, joka kertoisi meille tulevaisuuden? Ei kenenkään!

Ainakin lyhyellä aikavälillä koronavirus tulee vaikuttamaan rakentamiseen. Hankkeet saattavat hiukan viivästyä resurssipulan takia ja tämä heijastuu myös asuntokauppaan. Taloyhtiöt saattavat joutua siirtämään esimerkiksi putkiremontin tai julkisivuremontin toteutusta materiaali- ja työvoimapulan vuoksi. Meidän kaikkien luottamus omaan talouteen on koetuksella, kun yritykset ilmoittavat mittavista henkilökunnan lomautuksista. Elvytystoimet on kuitenkin jo aloitettu ja matala korkotaso pitäämielestämme pitkän aikavälin kysyntää yllä. 

Uskomme, että asuntojen hintoihin ei korona vielä tässä vaiheessa tule vaikuttamaan. Pankit sovittelivat itselleen sankarin viittaa ja astuivat näyttävästi esiin jo heti epidemian alkumetreillä tarjoten lyhennysvapaita asiakkailleen. Jos nykyistä tilannetta verrataan esimerkiksi 90-luvun lamaan, niin samanlaisia häiriötekijöitä markkinoilla ei vielä ole. Tuolloin asuntojen hintojen romahdus kun pääasiassa johtui ongelmista suoriutua asuntolainoista. Korkeat korot aiheuttivat myös sen, ettei oman asunnon vuokraaminenkaan ollut oikein vaihtoehto. 

Nykyinen korkoympäristö ehkäisee asuntojen hintojen laskua, sillä lyhennysvapaalla ja matalalla korkotasolla ei samanlaisia pakkomyyntejä kuin 90-luvulla jouduta tekemään. Vaikka kodin päättäisikin myydä, voi sen tällä tavoin myydä rauhassa ilman velkojaa kintereillä.  Tiukan paikan tullen – toisin kuin 90-luvulla –  oman asunnon voi laittaa myös vuokralle, ja suurella todennäköisyydellä korkojen ja kulujen jälkeen saa ainakin suurin piirtein niin sanotusti omansa takaisin. Reppu selkään ja muutto pienempään/edullisempaan asuntoon vuokralle ja sitä kautta taistellaan itselle torjuntavoitto!Ei se finanssikriisikään tuolloin 2008 kestänyt puoltatoista vuotta pidempään. 

Täytyy kuitenkin muistaa, ettei vaikeista ajoista koskaan selvitä helpolla ja jokaisen tulee tehdä oman taloutensa suhteen uudelleenjärjestelyjä. Vaikeuksiin varautuminen vahvistaa meitä kaikkia kriisin hetkellä. 

Emme siis usko asuntojen hintojen pääkaupunkiseudulla laskevan merkittävästi ainakaan tänä vuonna. Mikäli luisumme pidempään lamaan ja työttömyyteen, on tilanne tietenkin arvioitava uudelleen. Tällä hetkellä me emme kuitenkaan näe vielä aihetta paniikkiin. 

Toki poikkeustilanne voi näkyä hieman pidempinä myyntiaikoina ja varovaisuutena. Asuntoja tulee kuitenkin joka päivä myyntiin markkinalle ja kauppa käy. Eli jos on tarve vaihtaa asuntoa, niin rohkaisemme kaupoille. 

Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella aiheesta tai jos sinulla on muita markkinaa tai asuntoja koskevia kysymyksiä. Olemme täällä sinua varten.