Ajatus lähteä käsittelemään tätä aihetta tuli asiakkaalta, joka halusi laittaa asuntonsa myyntiin. Hänelle oli kaksi asiaa erityisen tärkeää. Asunto pitäisi saada nopeasti myytyä ja hänen toivoma kauppahinta olisi oltava korkea. Oikeastaan hinta olisi kirkkaasti taloyhtiön uusi ennätyshinta. Kummassakaan toiveessa ei sinänsä ole mitään väärää, mutta mitkä asunnot myydään nopeasti ja ennätyshintaan?
Alkuun täytyy hiukan ruoskia välittäjiä. Säännöllisin välein löytyy se joku, joka ottaa megafonin käteen ja karjaisee ”myyty ennen ensinäyttöä” tai ”asunto myyty ennätyshintaan”. Ensimmäinen kommentti on hyvin väsynyt ja toinen kommentti vaatii tarkastelua.
Ennätyshinta:
Kuka meistä haluaa olla se, joka on ostanut taloyhtiön kalleimman asunnon? Kuitenkin ihmismieli toimii niin, että kun ollaan ostamassa, pitää hinnan olla mahdollisimman halpa ja kun myydään, niin hinnan tulee olla ennätyshinta.
Jos omasta asunnosta haetaan ennätyshintaa, täytyy tietyt kriteerit myös täyttyä. Pelkästään se ei riitä, että asunto on ostettu kolme vuotta sitten ja koska hinnat nousevat koko ajan pääkaupunkiseudulla, niin kauppahinnan pitäisi olla taloyhtiön korkein. ”Tästä yhtiöstä myytiin samankokoinen yksiö kaksi vuotta sitten 175 000€, joten kyllä tästä minun asunnosta pitää saada ainakin 185 000€”.
Myyjällä tulee olla realistinen käsitys oman asuntonsa hinnasta, ottaen huomioon kysynnän ja tarjonnan lisäksi asunnon ominaispiirteet. Alla muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat asunnon hintaan (emme käsittele tässä putki- tai julkisivuremonttia).
-Ensimmäinen kerros maan tasalla
-Hissittömän taloyhtiön viimeinen kerros (4/4)
-Tyydyttävän kuntoinen asunto, jossa esimerkiksi alkuperäinen keittiö
-Erikoinen pohjaratkaisu
Myyntiaika:
Mikä on nopea myyntiaika ja mikä pitkä? Tähän tietenkin vaikuttaa moni seikka kuten asunnon sijainti ja koko. Aina on kuitenkin muistettava:
Hinta, hinta, hinta. Tämä on ehkä vähän liian kärjistetty näkemys, mutta kyllä se asunnon hinta on loppujen lopuksi se, joka merkitsee.
Eri alueilla on omat hintansa ja rajansa. Oikein hinnoiteltu asunto kulkee käsi kädessä nopean myyntiajan kanssa. Jo startissa mennään pieleen ja pahasti, kun realistisen hinnan päälle lyödään lapioittain hintaa ”tingattavaksi”. Asuntoa koskien tulee vähemmän yhteydenottoja ja se menee todennäköisesti reilusti halvemmalla kaupaksi, kuin alemmalla realistisella pyynnillä. Tarkoitus on saada paljon kiinnostusta ja sitä kautta paras hinta asunnolle. Ei tehdä torikauppaa tinkaajien kanssa.
Luota siis omaan välittäjääsi ja muista pyytää aina vähintään kahdelta ja mielellään jopa kolmelta ammattilaiselta arvio. Ja mikäli yksi välittäjä lupaa selkeästi korkeampaa hintaa kuin muut, niin pyydä tälle perustelut. Kerro lisäksi rohkeasti, että hänen hintapyyntinsä poikkeaa selkeästi kahden muun välittäjän näkemyksestä.
Lopuksi dataa muutaman eri alueen myyntiajoista vuodelta 2017-2020 (Kerrostalot).
Kallio 1h (40 pv)
Maunula 1h (47 pv)
Kontula 1h (92pv)
Ruskeasuo 2h (52pv)
Kannelmäki 2h (55pv)
Töölö 2h (47pv)
Munkkiniemi 3-4h (115pv)
Tikkurila 3-4h(122pv)
Olari (91pv)
Nopeita kauppoja tehdään ja ennätyshintoja rikotaan. Usein nämä kaksi myös kulkevat käsi kädessä. On kuitenkin surrealistista odottaa, että näin tapahtuisi useimmiten tai olettaa, että yhtiön jokaisen myydyn asunnon neliöhinta on aina edellistä korkeampi.
Aurinkoista kesää!