Myy asunto itse?

”Pankista on lainalupaus myönnetty ja kaikki alkaa olla valmista uuden asunnon hankkimista varten. Pitäisi kuitenkin tämä oma saada myytyä. Kyllähän minä sen itse myyn!”

Nykyään on paljon hyviä verkkosivuja, joilla pääsee seuraamaan asuntokauppojen määriä ja hintakehityksiä. Oikotie pitää esimerkiksi sivuillaan osiota ”talosivu”, jossa pääsee tutustumaan muun muassa talon perustietoihin ja ilmoitushistoriaan sekä alueen hintoihin. 

Rahan säästäminen on selkein ajuri sille, että asuntoa lähdetään itse myymään. Mikäli sinulta löytyy tarpeeksi tahtotilaa ja aikaa, emme näe mitään estettä sille, miksei asuntoa voisi itse yrittää myydä. Myyntiprosessiin kannattaa valmistautua hyvissä ajoin hankkimalla alkuun kaikki tarvittavat asiakirjat isännöitsijäntoimistolta. Huomioitavaa on, että asiakirjojen tilaaminen on maksullista. 

Seuraavaksi täytyy määritellä asunnolle hinta. Tehokkain tapa on kutsua ammattilainen paikan päälle. Nyt kun olet saanut käsityksen siitä, millä hinnalla lähdet myymään asuntoasi, tulee sinun tehdä myynti-ilmoitus ja miettiä, kuinka markkinoisit asuntoa. Myynti-ilmoituksen tekeminen on yksi tärkeimpiä vaiheita koko prosessissa. Muista tuoda selkeästi asunnon hyviä puolia esiin. Kerro asunnon pohjasta, tehdyistä remonteista, varustelutasosta, palveluista jne. Muista, että olet velvollinen ilmoittamaan esimerkiksi taloyhtiössä tulossa olevista remonteista ja mahdollisista puutteista/vioista. Ole siis täysin rehellinen ja avoin! Ilmoituksen jälkeen on asunnon kuvaaminen. Suttuiset, epäselvät ja tärähtäneet kuvat ovat yleisimipiä virheitä, joihin yksityiset myyjät sortuvat. Hyviä vinkkejä löytyy paljon, mutta suosittelemme käyttämään ammattivalokuvaajaa. 

Varsinainen myyntityö alkaa tästä. Pyri olemaan jatkuvasti tavoitettavissa ja muista joustaa aikatauluissa. Järjestä mahdollisimman paljon yksityisnäyttöjä. Tarjoukset kannattaa aina ottaa kirjallisina. Kilpailu- ja kuluttajavirastoon päätyy paljon tapauksia epäselvistä tilanteista, jotka voivat päätyä käräjille asti. Monesti osapuolet riitelevät siitä, onko ostajalle kerrottu tulossa olevista peruskorjauksita tai asunnossa havaituista vioista.

Mikäli ostajaehdokas on löytynyt ja kaikki alkaa olla selvää, siirrytään kaupantekoon. Tarkista, että kauppakirja sisältää sen mitä ostajan kanssa on sovittu. Listaa kaikki mahdolliset viat ja puutteet. Liitteenä olevien isännöitsijältä saatujen asiakirjojen tulee olla ajan tasalla. Kun asiakirjat on tarkistettu ja käyty läpi, ne lähetetään pankille tarkistettavaksi. Ole myös yhteydessä verottajaan myyntivoittoveron maksua varten (voitosta peritään 30-34 %). Jos olet kuitenkin omistanut asunnon ja asunut siinä yli kaksi vuotta, ei veroa tällöin peritä. 

Mitä lisäarvoa välittäjä olisi tähän prosessiin tuonut?

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä varmistaa, että asuntosi myynti sujuu lain ja säädösten mukaisesti ja että kaikki asiakirjat on laadittu oikein.

Kuinka paljon lasket omalle ajallesi arvoa? Monesti asunnon myyntiin käytettyä aikaa ei lasketa kustannuksiin mukaan. Välittäjä lupaa hoitaa kaiken. Laatii myyntiesitteen ja markkinointisuunnitelman, järjestää kaikki yksityisnäytöt, tarjoukset, neuvottelut ja kaupanteon. Omaa asuntoa myyvän kannattaa siis laskea hinta myös ajalle, joka tähän kaikkeen menee. 

Välittäjä tarjoaa sinulle parhaat työkalut edistääkseen sinun asuntosi myyntiä. Valokuvaajan ottamat valokuvat, virtuaaliesittely, pohjakuva, markkinointi, sekä lisäksi kaikki tarvittavat dokumentit. Edellä mainitut työkalut sisältyvät välityspalkkioihin ja niille täytyy myös laskea oma hinta.

Vaikka nykyään saa kerättyä paljon hyödyllistä tietoa asunnon hinnoittelua varten, on huomioitava, että pyyntihinnat ja toteutuneet hinnat ovat kaksi eri asiaa. Myytäessä asunto itse tulisi siis laskea myös ”kuluiksi” mahdollinen alhaisempi myyntihinta. Olemme työssämme kohdanneet monesti tilanteen, jossa asunnon nykyinen omistaja kertoo ostaneensa asunnon halvalla suoraan edelliseltä omistajalta ilman välittäjää. Hyvä välittäjä osaa hinnoitella asunnolle oikean hinnan ja pystyy omalla ammattitaitoisella myyntityöllään luomaan kohteelle lisäarvoa!

Arviolta noin 98 %:ssa Etuovessa olevista kohteista on käytetty välittäjää. Lisäksi näistä yksityisistä myyjistä neljä viidestä muuttaakin mielensä ja päätyy käyttämään välittäjää. 

Lopputulos?

Tämän kirjoituksen tarkoituksena oli auttaa teitä ymmärtämään paremmin, mitä vaiheita oman asunnon myynti pitää sisällään. Kuten aiemmin mainitsimme, niin asunnon myyminen on aikaa vievää ja samalla hyvin vastuullista hommaa. Jos sinusta tuntuu siltä, että olet intoa täynnä, ja ennen kaikkea sinulla on reilusti aikaa ja tykkäät kohdata uusia ihmisiä ja myydä, niin miksei sitä kokeilisi? Mikäli asunnolle ei jostain syystä löydy oikeaa ostajaa tai aika ei yksinkertaisesti riitä hoitamaan myyntiä, niin aina voi soittaa välittäjän paikalle.